Väitöskirja vanhempainvapaalla? Näin onnistut.

Kuva Ben White (Unsplash)

Oletteko kuulleet, että sekä väitöskirjan kirjoittaminen että pikkulasten hoitaminen saattavat kuormittaa? Niin minäkin (lisää aiheesta täällä ja täällä). Kuulostaa siis ehkä järjettömältä yhdistää nämä kaksi, eli tehdä väitöskirjaa vanhempainvapaalla. Entä jos kertoisin, että se voi olla myös todella kivaa? Toisin sanoen väikkäri vanhempainvapaalla on paitsi uhka myös ehdottomasti hieno mahdollisuus! Parhaimmillaan väitöskirjatyö on mainio vastapaino pöydälle kaatuneen maidon siivoamiselle ja junaradan rakentamiselle. Toisaalta hiekkakakkujen kasaaminen kevätauringossa lapsen kanssa irrottaa ajatukset tehokkaasti väitöskirjan metodologisista pohdinnoista.

Ihan yksinkertaista väitöskirjatyön ja vanhempainvapaan yhdistäminen ei kuitenkaan välttämättä ole, vaan oman kokemukseni mukaan se edellyttää osallistuvaa puolisoa (tai muuta keinoa järjestää lastenhoito välillä), hyvää väitöskirjatyön ohjausta ja aitoa halua paitsi saada väikkäri pakettiin myös hoitaa lapsia kotona. Näihin ei ehkä voi vaikuttaa loputtoman paljon, mutta monen muun asian voi järjestää haluamallaan tavalla. Jos haluat tehdä väitöskirjaa vanhempainvapaalla menettämättä järkeäsi, suosittelen toimimaan näin:

 1. Järjestä riittävästi yhtäjaksoista keskittymisaikaa. Jollekin tämä voi olla tunti, jollekin toiselle kahdeksan tuntia. Vartti kirjoittamista päivässä vie työtä eteenpäin, joten lyhyetkin työrupeamat kannattaa hyödyntää. Jos aikaa on vähän, voi vaikka muokata lähdeluetteloa, kirjoittaa pätkiä menetelmiin tai muuta vastaavaa. Oma kokemukseni kuitenkin on, että väitöskirjan kannalta tärkeä ajatustyö ei tapahdu lyhyissä pätkissä. Eli vaikka lyhyet rupeamat edistävät työtä, ne eivät todennäköisesti riitä työn valmistumiseen. Varaa siis myös sellaista pitkäkestoista, yhtäjaksoista aikaa, jolloin kukaan ei keskeytä työtäsi.

 2. Päätä, milloin et tee väitöskirjaa. Yhtä tärkeää kuin keskittymisajan varaaminen, on mielestäni päättää, milloin ei aio tehdä väitöskirjaa. Jos jokainen lapsen päiväuniminuutti pitää käyttää väitöskirjaan, eikä koskaan jää aikaa tehdä mitään muuta omaa, alkaa helposti uupua. Niinpä suosittelen lämpimästi, että rajaat väitöskirjaan käyttämäsi ajan ja järjestät aikaa myös hyvinvointitekemiselle, eli jollekin erityisen mieluisalle puuhalle (itselläni toimii esimerkiksi juokseminen).

 3. Pilko väitöskirja osiin. Jos et osaa, pyydä apua! Kun väitöskirjaa ei ole mahdollista tehdä kokopäiväisesti, sen pilkkomisen merkitys korostuu. Järkevien palasten rajaaminen ei välttämättä ole helppoa, joten pyydä apua, jos se tuntuu vaikealta. Minulla käänteentekevä hetki oli se, kun ohjaajan kanssa sovimme, että lähetän kahden viikon välein yhden luvun luettavaksi. Kummasti alkoi tulla tekstiä ja työ lähti nopeasti etenemään omalla painollaan!

 4. Jos sinulla on ongelma, tee siitä muidenkin ongelma. Mietityttävätkö tieteenfilosofiset kysymykset, tutkimuksen luotettavuus tai ehkä joku muu kohta väitöskirjassasi? Todennäköisesti et ole yksin näiden haasteiden kanssa, vaan niitä miettii joukko muitakin väitöskirjan tekijöitä (tai sitten heidän ehkä pitäisi miettiä). Niinpä kannustan jakamaan ongelman rohkeasti muiden kanssa ja pallottelemaan sitä yhdessä. Voi olla, että aluksi levität paniikkia työyhteisössäsi, mutta pidemmällä tähtäimellä nämä keskustelut todennäköisesti hyödyttävät kaikkia.

 5. Pyydä palautetta. Eikö kirjoittaminen suju? Tuntuuko, että olet luuseri, joka osaa kirjoittaa pelkkää roskaa? Epäiletkö, ettei sinusta ole saamaan väitöskirjaa valmiiksi? Jos vastauksesi johonkin näistä oli myöntävä, uskallan arvata, ettet ole hetkeen saanut palautetta tekstiisi tai palaute on ollut ainoastaan kriittistä. Pyydä palautetta ennen kuin lyöt päätä seinään jatkuvasti ja minäpystyvyytesi horjuu. Jos taas luottamuksesi omaan osaamiseesi on jo kadoksissa, uskalla pyytää myös positiivista palautetta. Joskus tekee hyvää myös kuulla, missä olemme onnistuneet.

 6. Hyväksy, että tämä elämänvaihe on vähintäänkin kummallinen. Tekemistä on paljon. Unet voivat jäädä vähiin. Barbiet, duplopalikat ja pikkuautot saattavat ajoittain vallata koko kodin. On myös mahdollista, että kahvin ja suklaan kulutus triplaantuu. Elämä voi hetken olla kaaos tai vähintäänkin tuntua siltä. Se on normaalia. Hyväksy se ja muista, että tämä elämänvaihe on väliaikainen!

Jaa omat vinkkisi väitöskirjan ja vanhempainvapaan yhdistämiseen tai työn ja väitöskirjan yhdistämiseen kommenttikentässä. Opitaan toisiltamme!

Perehdy myös mainioihin ajatuksiin väitöskirjan kirjoittamisesta täällä ja kirjoittamisesta yleensä täällä.

Ota osaa keskusteluun

5 kommenttia

 1. Onpa positiivinen ohje. Luultavasti se lisää myös miespuolisten väitöskirjantekijöiden vanhenpainvapaita enemmän kuin lainsäädäntö 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Mainio teksti. Vaikka vanhempainvapaa ei itselleni ole ajankohtainen, oli tuossa monia hyviä pointteja. Varsinkin tuo pilkkominen osiin on erittäin toimiva keino. Pelkästään 200 sivun tiedoston avaaminen aiheuttaa ahdistusta sen laajuuden takia. Teen myös itse niin, että teen kappaleista erillisiä dokumentteja, joita työstän itsenäisinä osina ja lopulta liitän ne yhteen. Paras tunne on aina lisätä valmis dokumenttikappale ja huomaavan valmiin tekstin sivumäärän kasvavan vilisten.

  Liked by 1 henkilö

 3. Ihan mahtavat ohjeet muillekin kuin vanhempainvapaalla oleville, jotka tekevät väikkäriä muun elämän ohessa!

  Liked by 1 henkilö

 4. Kiitos tästä kirjoituksesta, sain ihanaa vertaistukea! Olen kahden lapsen äiti ja ollut välillä puhtaasti kotiäitinä ja välillä opiskellut äitiyden ohessa. Nyt teen väitöskirjaa ja miehen kanssa yhdessä hoidamme lapsia kotona. Todellakin, molemmat ovat työläitä asioita elämässä, väitöskirja ja vanhemmuus. Mutta myös, ah, niin antoisia! Lasten kanssa saa irroitettua ajatukset tutkimuksesta, heidän kanssaan elämä on ihanan konkreettista ja juuri tässä ja nyt -elämistä. Mutta väitöskirjan tekeminen, lukeminen ja kirjoittaminen on hyvää omaa aikaa äidille, jota muuten nyitään joka suuntaan. Sitten taas oman työskentelyajan jälkeen jaksaa imettää, leikkiä, lukea lastenkirjoja ym. Kodin siivoaminenkin maistuu koneen ääressä istutun ajan jälkeen paremmin. Ja taas äitinä touhuamisen jälkeen oikein kaipaa omaa tutkimustaan, kirjoja ja väitöskirjan pohtimista. Itse asiassa, vanhemmuus ja väitöskirja ovat hyvä pari: ne palvelevat toinen toistaan! Ja omat pienetkin työskentelyajat tulee käytettyä aika tehokkasti, koska hetki on rajallinen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kovasti kommentistasi! Olen aivan samaa mieltä siinä, että väitöskirja ja vanhemmuus ovat hyvä yhdistelmä! Itselläni on kieltämättä välillä ollut hetkiä, kun väitöskirjatyön ja vanhemmuuden yhdistäminen on tuntunut todella raskaalta ja jopa mahdottomalta. Kokonaisuutena – varsinkin näin vanhempainvapaan viime metreiltä tarkasteltuna – tämä on ollut hienoa aikaa 🙂 Tsemppiä sinulle jatkoon!

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: