Kerrotaan, että Immanuel Kant kirjoitti siveysopilliset perusteoksensa noin neljässä kuukaudessa.  Ennen kirjoittamiseen ryhtymistä hän kuitenkin suunnitteli teostaan jopa seitsemäntoista vuotta.

Suunnitteleminen on olennainen osa väitöskirjatyötä, vaikkei Kantin tapaiseen ajankäyttöön pyrkisikään. Väitöskirjaa koskeva suunnittelu näkyy yleensä, hahmotelmana, dispositiona, sisällysluettelon luonnoksena tai vastaavana tekstinä.  Tekstimuoto ei kuitenkaan välttämättä kuvaa tutkimuskohteeseen sisältyviä riippuvuussuhteita riittävän havainnollisesti.  Tämä osoittautui minulle hankalaksi kohtuullisen laajan aineiston ja runsaasti käsitteitä sisältävän oikeustieteellisen kirjan suunnittelussa. Oli avartavaa, kun tutkimusmenetelmä-seminaarissamme pyydettiin esittämään tutkimuskohdetta koskeva hahmotelma muutoin kuin luettelona, esimerkiksi mind map miellekarttana tai käsitekarttana.

Ilman edeltävää kokemusta käsitekartoista kokeilin kolmea apuohjelmaa, joista kaikista on olemassa maksuttomat perusversiot tietokoneelle (ainakin Mac) ja tabletille. Muitakin on tietysti tarjolla pilvin pimein. Kokemus oli positiivinen.

Simplemind+ (ei siis se kasaribändi)  https://simplemind.eu

On yksinkertainen ja kätevä miellekarttaohjelma, jolla esim. toiminta- tai   sääntelympäristöä koskevia riippuvuuksia tai henkilörelaatioita on helppo luonnostella. Käyttäjäpalautteen perusteella tuota näytettiin käytettävän myös opintomuistiinpanojen tekemiseen.  (Esimerkkikuva: Sääntelympäristön kuvaus – SimpleMind)

IMG_2559

CmapTools https://cmap.ihmc.us

On monipuolisempi käsitekarttojen laadintaan tehty ohjelma, joka ulkoasultaan on ehkä hieman vanhahtava. Se on kätevä  esim. erilaisten päättelyketjujen kuvaamiseen. (Esimerkkikuva Ilmastodenialismin päättelyperusteet – CMapTools)

ilmasto_-_SPYNB6VN-3VK1SR-1

 

Xmind https://www.xmind.net

on monipuolinen käsitekarttojen, SWOT-kuvien ja muiden esitetapojen hahmotteluun. Jos haluaa hankkia muutaman euron lisenssin, voi käsitekartoista tulostaa suoraan word tai excel-muotoisia sisällysluetteloita tai laskentataulukkojen pohjia. Oman hahmotelmani luonnostelin tällä työkalulla ja viimeistelin sen suunnitelmaksi wordillä.

Hyviä väitöskirjoja on toki tehty ja tehdään edelleenkin perinteisessä muodossa laadittujen hahmotelmien muodossa. On myös selvää, ettet voi korvata tekstimuodossa laadittua suunnitelmaasi pelkällä käsitekartalla. Kun näitä työkaluja on helppo käyttää, ja niitä voi kokeilla ilmaiseksi,  suosittelen kokeilemaan hetken aikaa oman tutkimussuunnitelmasi tai jonkin tutkimuksesi osa-alueen ideointia tällaisella työkalulla.  Se on todennäköisesti palkitsevaa ja jos ei niin, niin ehkä positiivisella tavalla paljastavaa. Käyttöönotto tai käyttäminen ei vaadi nörtin taipumuksia.

Kuvaukset mind mapista ja käsitekartoista löydät alla olevista linkeistä

OPH Mind Map

Wikipedia käsitekartta

Kuva J. Terämaa CC BY-NC-ND

Julkaissut Jyri T

Motto: Luultavasti on olemassa vielä paljon hullumpaakin.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

 1. Olen samaa mieltä suunnitelun tärkeydestä, etenkin monimutkaisempien projektien yhteydessä. Valitettavasti itse ei aina muista hyödyntää tämänlaisia mind mappejä, jotka auttaisivat strukturoimaan omaa työtä. Kiitos hyvistä linkeistä!

  Tykkää

 2. Kiitos mind mappien esittelystä! Mielestäni postauksesi on juuri sen tyyppistä tekstiä, jota mielellään lukee kun tarvitsee nopeasti vinkkejä tai avauksia uusiin tapoihin tehdä hahmottaa ajattelutyötään.
  Olen itse mind mappien vannoutunut ystävä ja olen jatko-opintoyhteyksissä käyttänyt Docear.org -sovellusta. Se on laadittu nimenomaan tutkimuksen tekoa varten. Valitettavasti jatkokehittäminen ja tuki on tauolla. Uutta vauhtia odotellessa kannattaa vilkaista freeplane.org, josta itse asiassa Docear on portattu. Älä anna naivistisen ikonin hämätä, kyseessä on luotettava, intuitiivinen – ja ilmainen! – sovellus.

  Tykkää

  1. Hyvä lisä tutkijan työkalupakkiin. Freeplane vaikutti hyvältä myös jonkinmoiseen projektinhallintaan, kun sen voi linkittää kalenteriin.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: